branko_miljkovic_1352745394.jpg_640x453

Amikor  a napokban ismét kézbe kellett vennem az agyonolvasott, jegyzetelt és cetlizett kötetet, még nem is gondoltam arra, hogy valami formában közreadjam a verseket, a fordításokat. Ezek az enyémek voltak, csak az enyémek. Aztán meg arra gondoltam, hogy úgysem jelent meg sok verse, más fordításában, magyarul, talán harminc-negyven, azok is főleg a hatvanas-hetvenes években.

Pedig megérdemelné, hiszen Branko Miljković volt nemzedékének legjelentősebbje, fiatalon is sok irodalmi dj birtokosa. Virtuóz, lenyűgöző erejű költészetének központi témája a halál, az elmúlás. 27 évesen halt meg. 

A modern, huszadik századi szerb költészetben a szavak egyetlen varázslója viselhette a költők hercege címet. De nevezhetnénk őt a tűz vagy a halál hercegének is. Költészetének titokzatossága a heraklészi Tűz és a metafizikus Halál együvéolvadásával született meg.

Ő maga 1934. január 29-én született Nišben. Húszévesen már felfigyeltek rá, első kötete 1957-ben jelent meg Uzalud je budim (Hiába is ébreszteném) címmel. A címadó vers a szerb költészet klasszikusa lett. Még négy kötete jelent meg: Smrću protiv smrti (1959, Halállal a halál ellen), Poreklo nade (1960, A remény eredete), Vatra i ništa (1960, Tűz és semmi), Krv koja svetli (1961, Világító vér).

A költészetet élte életként, tudatosan vagy tudat alatt vállalva a csalódásokat. Versei sikere egyúttal a környezete egy részének irigy ellenszenvét is kiváltotta, pláne hogy tehetségét tudatosan felvállalta. Egyszer egy belgrádi hotel tánctermében üldögélt, amikor hozzálépett egy fiatal lány és táncra kérte. A költő csak végigmérte és így felelt: "Dante sem táncolt tangót!"

1961. február 11-ről 12-re virradó éjszaka nincs tanúja, senki sem látta, amikor azzal a kézzel kötötte fel magát egy zágrábi park vékony faágára, mely nem sokkal korábban azt írta: "És a fa így szólt: ne tedd ezt hajnalom...."

Hogy öngyilkosság volt-e, vagy sem, a titkot már sokan próbálták megfejteni, a szocialista érában ezt szinte lehetetlen volt firtatni-kutatni, de azóta sincs egyértelmű magyarázat a tettére.

Szerző: zoranka  2012.11.12. 20:05 Szólj hozzá!

Címkék: vers életrajz költészet Epitaf Branko Miljković szerb irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://epitaf.blog.hu/api/trackback/id/tr334903962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása